Author Topic: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)  (Read 493221 times)

Online bravoexo

  • Member
  • **
  • Posts: 3284
  • PeopleSoft
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4900 on: February 25, 2019, 06:11:49 PM »
Tried my best @ cable management



I didn't really want the PC-O11 Air, I had my sights on the Dark Base 900 Pro, or a Cosmos II or something "big"  and it really was a $@$$^$% to manage all of that cables.

Tempered glass installed...

i7-3770k, GA-Z77X-UP5 TH, Dominator Platinum 16Gb DDR3 1866 C9, GTX ASUS ROG Strix 1080 SLI, Crucial M4 mSATA 256Gb, Crucia MX100-512Gb SSD, Spinpoint F1 1Tb x 2, Barracuda 2Tb Green x 3, LG E2442V x 3, GMX 2.1, HAF-932, M2 850W, MCP355, Apogee GTZ, BlackIce GTX360, G502, AVerMedia LGX, Vantec Dock

Online bravoexo

  • Member
  • **
  • Posts: 3284
  • PeopleSoft
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4901 on: February 25, 2019, 06:13:53 PM »
This was a surprise though... out of the box, no OC setting done in BIOS.  It just goes to 5.2Ghz ...while playing BF1.  Must be a bug somewhere...

i7-3770k, GA-Z77X-UP5 TH, Dominator Platinum 16Gb DDR3 1866 C9, GTX ASUS ROG Strix 1080 SLI, Crucial M4 mSATA 256Gb, Crucia MX100-512Gb SSD, Spinpoint F1 1Tb x 2, Barracuda 2Tb Green x 3, LG E2442V x 3, GMX 2.1, HAF-932, M2 850W, MCP355, Apogee GTZ, BlackIce GTX360, G502, AVerMedia LGX, Vantec Dock

Offline splerdu

  • Veterans
  • Member
  • ***
  • Posts: 7554
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4902 on: February 25, 2019, 06:50:03 PM »
How about trying to validate it with a benchmark? Cinebench or CPU-Z can be done really quick. If the performance aligns with 5.2GHz then sweet! 
>:D


If it is wrong then monitoring software might not be reading bclk correctly, though I often see this with Ryzen, not Coffee Lake.
fhtagn

Online bravoexo

  • Member
  • **
  • Posts: 3284
  • PeopleSoft
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4903 on: February 25, 2019, 11:04:50 PM »


Well this is what I'm getting out of the box, no BIOS changes. Huh, can't believe it.
i7-3770k, GA-Z77X-UP5 TH, Dominator Platinum 16Gb DDR3 1866 C9, GTX ASUS ROG Strix 1080 SLI, Crucial M4 mSATA 256Gb, Crucia MX100-512Gb SSD, Spinpoint F1 1Tb x 2, Barracuda 2Tb Green x 3, LG E2442V x 3, GMX 2.1, HAF-932, M2 850W, MCP355, Apogee GTZ, BlackIce GTX360, G502, AVerMedia LGX, Vantec Dock

Online bravoexo

  • Member
  • **
  • Posts: 3284
  • PeopleSoft
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4904 on: February 26, 2019, 12:11:37 AM »
Must have been a BIOS bug, coz I went in there again but didn't change any setting...exit without saving...and it's all back to 4.7Ghz normal Idle reading.
i7-3770k, GA-Z77X-UP5 TH, Dominator Platinum 16Gb DDR3 1866 C9, GTX ASUS ROG Strix 1080 SLI, Crucial M4 mSATA 256Gb, Crucia MX100-512Gb SSD, Spinpoint F1 1Tb x 2, Barracuda 2Tb Green x 3, LG E2442V x 3, GMX 2.1, HAF-932, M2 850W, MCP355, Apogee GTZ, BlackIce GTX360, G502, AVerMedia LGX, Vantec Dock

Offline splerdu

  • Veterans
  • Member
  • ***
  • Posts: 7554
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4905 on: February 26, 2019, 05:24:52 AM »
Gaming temps after a few hours of Diablo III:


Will try again with more demanding stuff on. Currently downloading Valkyria Chronicles and planning on picking up RE2 from Datablitz on the way home.
fhtagn

Offline Mr. Bungle

  • Member
  • **
  • Posts: 978
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4906 on: February 26, 2019, 07:19:36 AM »


Well this is what I'm getting out of the box, no BIOS changes. Huh, can't believe it.


There are boards that have Multicore Enhancement (MCE) or Enhanced Turbo enabled in the UEFI BIOS out of the box. Have you checked?

Online bravoexo

  • Member
  • **
  • Posts: 3284
  • PeopleSoft
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4907 on: February 26, 2019, 07:27:38 AM »
Not yet, but MCE was only upto 5ghz, not 5.2ghz IIRC.
i7-3770k, GA-Z77X-UP5 TH, Dominator Platinum 16Gb DDR3 1866 C9, GTX ASUS ROG Strix 1080 SLI, Crucial M4 mSATA 256Gb, Crucia MX100-512Gb SSD, Spinpoint F1 1Tb x 2, Barracuda 2Tb Green x 3, LG E2442V x 3, GMX 2.1, HAF-932, M2 850W, MCP355, Apogee GTZ, BlackIce GTX360, G502, AVerMedia LGX, Vantec Dock

Offline splerdu

  • Veterans
  • Member
  • ***
  • Posts: 7554
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4908 on: February 26, 2019, 12:08:40 PM »
Shouldn't be the case. Gigabyte's Z390 Aorus boards don't have MCE on by default.

GamersNexus looked into who's cheating with their Z390 boards and Gigabyte came off clean:
https://www.gamersnexus.net/guides/3385-cheating-or-optimized-z390-motherboard-bclk-comparison
Quote
"Gigabyte does not try to trick MCE into being enabled under auto or XMP configurations. This is the correct way to do it, we think: they’re offering an option, but not sneaking it into a state of being on, and so we commend Gigabyte for this arrangement. ASUS does the same thing, for reference."

Can confirm MCE was off on my board as well. Manually switched it on for a quick-and-dirty 5GHz overclock.
fhtagn

Online bravoexo

  • Member
  • **
  • Posts: 3284
  • PeopleSoft
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4909 on: February 26, 2019, 02:32:39 PM »
Well, I had to go to the BIOS to see if MCE setting was, sure enough it was in Auto.  Exited without saving and the same odd i9-9900K before popped up.



Ran Cinebench, just to see what Max temps/vcore it sends to the CPU



90C isn;'t bad...but when in load, I noticed it just goes back to 4.7Ghz. At idle it ramps back up to all cores at 5.2Ghz. Odd indeed.
i7-3770k, GA-Z77X-UP5 TH, Dominator Platinum 16Gb DDR3 1866 C9, GTX ASUS ROG Strix 1080 SLI, Crucial M4 mSATA 256Gb, Crucia MX100-512Gb SSD, Spinpoint F1 1Tb x 2, Barracuda 2Tb Green x 3, LG E2442V x 3, GMX 2.1, HAF-932, M2 850W, MCP355, Apogee GTZ, BlackIce GTX360, G502, AVerMedia LGX, Vantec Dock

Online bravoexo

  • Member
  • **
  • Posts: 3284
  • PeopleSoft
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4910 on: February 26, 2019, 02:33:25 PM »
But when I validate it with CPU-Z, I see the expected numbers... 50 core multiplier max, 4.8Ghz when running validation.  High vcore though. 



Am I risking burning the i9-9900K if I keep using AUTO on everything?
i7-3770k, GA-Z77X-UP5 TH, Dominator Platinum 16Gb DDR3 1866 C9, GTX ASUS ROG Strix 1080 SLI, Crucial M4 mSATA 256Gb, Crucia MX100-512Gb SSD, Spinpoint F1 1Tb x 2, Barracuda 2Tb Green x 3, LG E2442V x 3, GMX 2.1, HAF-932, M2 850W, MCP355, Apogee GTZ, BlackIce GTX360, G502, AVerMedia LGX, Vantec Dock

Offline splerdu

  • Veterans
  • Member
  • ***
  • Posts: 7554
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4911 on: February 26, 2019, 03:43:59 PM »
Auto everything medyo mataas voltage because it's using Gigabyte's VID tables. 5GHz will be 1.38 I think, spiking to 1.4V+ as it goes off load (doesn't actually sustain 1.4V+ at load, but as the load ends and the LLC isn't able to back off quickly enough there's a short voltage spike).

Problem with setting fixed voltage is it doesn't drop on idle. Best practice is to manually set the voltage, test the OC with Prime95 or your preferred stability test, then set voltage to "Normal" and then plug in a VID offset to bring the voltage back down to the tested stable level.

https://www.tweaktown.com/guides/8812/gigabyte-z390-9th-gen-oc-guide-vrm-thermal-test/index4.html
fhtagn

Online bravoexo

  • Member
  • **
  • Posts: 3284
  • PeopleSoft
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4912 on: February 26, 2019, 03:58:17 PM »
Well I turned off MCE, boot into windows, confirmed its running in 4.7Ghz, Shutdown for lunch, powered on the PC, checked if MCE was still turned off. Booted...desktop icons jumbled up again (Arrgh, why won't it save it?) And sure enough running at 5.2Ghz again on boot. Rebooted, reconfirmed MCE is disabled. (Everytime I restart, this BIOS wants to put an old SSD in the boot priorities for some reason) removed the boot priority 2, saved. Booted in 4.7ghz again. This BIOS is nuts!
i7-3770k, GA-Z77X-UP5 TH, Dominator Platinum 16Gb DDR3 1866 C9, GTX ASUS ROG Strix 1080 SLI, Crucial M4 mSATA 256Gb, Crucia MX100-512Gb SSD, Spinpoint F1 1Tb x 2, Barracuda 2Tb Green x 3, LG E2442V x 3, GMX 2.1, HAF-932, M2 850W, MCP355, Apogee GTZ, BlackIce GTX360, G502, AVerMedia LGX, Vantec Dock

Offline splerdu

  • Veterans
  • Member
  • ***
  • Posts: 7554
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4913 on: February 26, 2019, 04:14:17 PM »
Have you tried benchmarking it when it's "5.2GHz" vs when it's running normally? I'm wondering if that isn't just a sensor readout issue.

My stock CPU-Z bench is a bit below 6k, and it's just above 6k at 5GHz with MCE. Cinebench goes from 2060 to 2195.

If your score while it's "5.2GHz" is within striking distance of default then it's probably not the BIOS applying an OC by itself but something in Windows that's causing the speed to be read inaccurately.
fhtagn

Offline splerdu

  • Veterans
  • Member
  • ***
  • Posts: 7554
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4914 on: February 27, 2019, 01:02:12 PM »
CPU-Z:


AC off gaming and idle temps


Looks like 5GHz is it for this chip, at least with the 240 AIO. Not gonna bother trying for higher because with the AC off and 30C+ ambient it already thermal throttles in Prime95.

fhtagn

Offline splerdu

  • Veterans
  • Member
  • ***
  • Posts: 7554
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4915 on: March 09, 2019, 09:22:24 PM »
Cinebench R20 results:

At stock:


MCE enabled (and fans set to 100%):


Performance seems to be entirely limited by the cooling. 5GHz is barely faster than stock because my hot cores are going into thermal throttling. At higher ambients (AC off) 5GHz is actually slower than stock. Guess a 240mm rad is too little for this chip when doing rendering loads.
fhtagn

Offline splerdu

  • Veterans
  • Member
  • ***
  • Posts: 7554
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4916 on: March 19, 2019, 06:39:50 AM »


Got better thermals (and CB20 results) by tweaking. Continued in the overclocking section because it's not really about the PC build at this point.
fhtagn

Offline jojitb

  • Member
  • **
  • Posts: 1816
    • http://
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4917 on: March 20, 2019, 08:54:57 AM »
damn, I want to build one of those. But I can't justify the expense when all my 8 y/o i5 does is play youtube and pronhub. bwahahaha

Offline splerdu

  • Veterans
  • Member
  • ***
  • Posts: 7554
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4918 on: March 20, 2019, 05:30:52 PM »
damn, I want to build one of those. But I can't justify the expense when all my 8 y/o i5 does is play youtube and pronhub. bwahahaha

lol I wasn't even planning to do this build.

My original idea was to wait till DDR5 was mainstream, but the old motherboard had other ideas. On-board stuff started failing one by one, and eventually got to throwing errors at boot.
fhtagn

Offline lahar

  • Member
  • **
  • Posts: 7563
Re: Pc Rigs, Pics And Specs "Discussion Thread" =)
« Reply #4919 on: March 21, 2019, 09:16:43 AM »
Man I've been planning building a new rig for years now. Can't seem to start. The 6-year old Hackintosh conked out (bad RAM) last year.